top of page
Search
  • Writer's pictureCMARTINEZPONS

Què és i per a què serveix la nota d'encàrrec?

Updated: Mar 13, 2022



En alguna ocasió has posat a la venda teu pis? I, si ho has fet, has contractat els serveis d’un agent de la propietat? Si és així, segurament hagis signat un document que es coneix com a nota d’encàrrec. Si no, en Metre Quadrat Immobles t’expliquem en què consisteix, quan s’ha de formalitzar ja què obliga les parts que el signen.


Per a què serveix la nota per encàrrec immobiliària? La funció de la fulla per encàrrec immobiliària és oferir seguretat per a totes les parts implicades en l'operació (venedor/arrendador, intermediari i comprador/arrendatari). D'aquesta manera, els implicats en el tràmit poden defensar la seva postura en cas de conflicte. Com se sol dir, la qual cosa no està escrit se l'emporta el vent. I a més, més val que t'asseguris de signar aquest tipus d'operacions, ja que si no el fas pots tenir problemes amb la justícia.

En aquest document han de figurar, com a mínim:


Descripció de la finca.

Preu de venda de l’immoble.

Honoraris de l’agent

A què obliga?


Quan un agent immobiliari i un venedor signen una nota d’encàrrec, algunes de les dades que no haurien de faltar són el preu, la descripció de l’habitatge i els honoraris de l’agent.


Pel que fa a aquests últims, és important remarcar el dret de l’agent immobiliari a percebre aquesta remuneració i tot en el cas que el contracte no arribi a consumar-se. És a dir, si després de la intermediació de l’agent de la propietat, aquest aconsegueix que comprador i venedor acordin la signatura del contracte de compravenda, però finalment, per la raó que sigui, no s’arriba a consumir, l’agent té dret a cobrar els seus honoraris .


D’altra banda, si el venedor signa la nota d’encàrrec en exclusiva amb un sol agent, ha de permetre que sigui ell l’única persona encarregada de la transmissió del bé immoble. En el cas que no compleixi i una altra persona ho vengués, haurà d’abonar els seus honoraris com si ell mateix hagués participat en la compravenda.


Recorda que la nota d’encàrrec és un document que aporta seguretat a la venda a ambdues parts, tant al venedor com a l’agent.


La nota per encàrrec immobiliària: és obligatòria? A Catalunya, signar aquesta nota per encàrrec és obligatori perquè una agència immobiliària pugui publicitar el teu habitatge o tancar un acord amb terceres persones. Així ho indica la llei autonòmica 18/2007, del 28 de desembre, relativa al Dret a l'Habitatge.

En la resta d'Espanya, la nota per encàrrec immobiliària no resulta imprescindible perquè es pugui dur a terme la venda o lloguer d'un habitatge. No obstant això, la seva signatura continua sent molt recomanable per a tancar l'operació amb major seguretat.


Tipus de notes per encàrrec immobiliàries Existeixen tres tipus diferents de notes per encàrrec immobiliàries, segons la funció que representin:

De venda en exclusiva: la responsabilitat de la venda recau en una única persona (agència, empresa o autònom) durant el període de temps que se signi. Això implica que el propietari no pot vendre-ho.

De venda sense exclusiva: en aquest cas, el propietari pot vendre la casa a tercers, sempre que l'agent immobiliari no l'hagi presentat directament. Si aquesta presentació ja ha ocorregut, l'agent immobiliari podrà exigir els seus honoraris. Per a això, ha de demostrar que va presentar el pis amb anterioritat al comprador.

De lloguers amb exclusivitat: aquesta nota per encàrrec no és gens comuna i ocorre quan la propietat vol que la seva agència immobiliària triï a l'inquilí més adequat.


69 views0 comments
bottom of page